Designul de tip loft a devenit tot mai căutat pe piața rezidențială autohtonă, cererea fiind în creștere constantă în ultimii 3 ani. Totuși, nu prea există proiecte rezidențiale care să construiască de la zero un astfel de design în România. Pe lângă gradul de dificultate al construcției, designul de tip loft presupune și costuri de construcție mai mari pentru un dezvoltator. Dar beneficiile unui astfel de apartament se vor vedea în timp asupra vieții locatarilor.
Care sunt avantajele pentru locatar?
Locatarul câștigă prin faptul că a ales să aibă acasă pereți din cărămidă și beton, lăsate în forma lor brută, și nu a mers pe ideea unui apartament convențional, cu finisaje și lavabilă. De ce? Aici există un singur răspuns: mentenanța și costurile de întreținere a locuinței sunt minime.
Chiar dacă abia acum devine mai cunoscut în România, acest tip de design interior este foarte căutat și apreciat în țările dezvoltate. Stilul LOFT provine din America și a fost realizat, inițial, din fabricile și zonele industriale vechi trasformate în clădiri rezidențiale. Practic dezvoltatorii au curățat pereții până la cărămidă și i-au lăsat așa. Trasformând acest model într-un tip de design interior, foarte popular astăzi, mai ales în America și țările dezvoltate.
Transformarea clădirilor vechi, prin scoaterea la vedere a materialelor brute precum cărămida, betonul, înălțimea mare a locuinețelor și a ferestrelor mari, reprezintă stilul HARD LOFT.
Există și design de tip SOFT LOFT, acesta fiind stilul care are aceleași elemente regăsite în clădirile vechi (cărămidă la vedere, beton, înălțime mai mare și ferestre mari), dar este construit de la zero, în clădiri noi. Acest design a fost ales și în cadrul complexului LOFT green apartments, fiind tot mai căutat și apreciat printre clienți.
Cărămidă la vedere: durabilitate, zero mentenanță, material natural și un design plăcut ochilor
Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care le putem menționa pentru pereții 100% din cărămidă plină. Cărămida este realizată din argilă arsă, un material sustenabil care nu conține substanțe volatile, natural. Pereții din cărămidă nu numai că arată deosebit, dar sunt practici. Adică au o durabilitate mare, față de un perete finisat și dat cu lavabilă și mentenanță zero, deoarece nu necesită a fi văruiți în timp. Toate acestea îl scutesc pe locatar de stresul văruitului locuinței, de reparații nedorite, timp pierdut și costuri în plus.
Betonul: rezistență, durabilitate, gata finisat și fără îngrijire specială
Betonul, la fel ca și cărămida, este un material dur care are o durată de viață de 100 de ani. Practic, lăsând betonul la vedere, niciodată nu veți mai fi nevoiți să vopsiți tavanul sau stâlpii de beton din locuință. Adică zero costuri și aspect plăcut.
Betonul este printre cele mai rezistente materiale de construcții, deci cel mai important este că în beton nu vor apărea defecțiuni fiind foarte rezistent la lovituri.
La LOFT green apartments, fiecare stâlp de beton este perfect finisat și arată ca un tablou pe perete. Acești stâlpi dau un aspect monumental care nu poate fi comparat cu niciun perete finisat și dat cu lavabil.
Ferestre: înălțime mare, peisaj frumos, mai multă lumină naturală
Avantajul ferestrelor foarte mari este că vei avea mai multă lumină naturală în locuință chiar și iarna. Este chiar recomandat ca iarna să lași să pătrundă soarele în locuință și vei observa că aduci câteva grade în plus în casă doar prin fenomenul de insolație. Totuși, dezavantajul acestora este că vara soarele abundent aduce căldură în locuință, de aceea ferestrele trebuie neapărat acoperite cu sisteme de umbrire. La LOFT green apartments am ales ferestre fără elemente care îți “taie” priveliștea (deschiderea lor se face doar în partea de jos, ca să nu obtureze privelistea).
Înălțime mai mare a locuinței: mai mult spațiu de depozitare, senzație de locuință aerisită
Un alt plus al locuințelor de tip loft este înălțimea. În general aceste locuințe au și până la 8 metri înălțime, astfel încât se poate crea încă un nivel la interior, un dormitor ca spațiu deschis sau un birou la etaj. În cadrul complexului LOFT am ales o înălțime de aproximativ 2,9 metri, fiind bloc de apartamente, peste cea standard de 2,5 m. În felul acesta locuința pare mai aerisită, dar se pot crea și spații de depozitare în plus, prin realizarea mobilei până în tavan. În plus, o locuință mai înaltă conține și un volum de aer mai mare, ceea ce este benefic pentru sănătate.
Stilul loft: cât mai multe materiale crude precum lemn, fier sau piele
Pe lângă aceste materiale ce țin de pereți și tavan, se pot folosi și alte materiale naturale în locuință precum fierul, lemnul, placajul sau pielea. Stilul loft se potrivește perfect acestor materiale și chiar sunt recomandate pentru realizarea pieselor de mobilier de la interior. Iar magazinele sunt tot mai pline cu astfel de piese de mobilier potrivite stilului loft ce conțin fier și lemn.