Fațadă din lemn, revoluția în materie de construcție. De ce am ales lemn pe fațada blocului 2?

Sustenabilitate. Sustenabilitate. Sustenabilitate.

Da, acesta este unul dintre principalele motive. Pentru că lemnul este un material sustenabil, natural, ce ajută la protejarea mediului încojurător. La proiectul LOFT green apartments am ales ca la blocul 2 să folosim lemn Lunawood Thermowood, adus special din Finlanda.

Țările nordice folosesc foarte mult lemn la fațade, iar o vizită în Suedia, ne-a convins că aceasta este soluția perfectă pentru blocul 2. Arhitectul proiectului, Maxim Calujac, a considerat că îmbrăcarea în lemn a blocului 2 este exact ceea ce are nevoie proiectul, pentru că readuce natura în spațiile urbane reconectând oamenii cu natura.

Unul dintre marile avantaje ale lemnului Lunawood este estetica. Odată cu trecerea timpului, își schimbă nuanța, devenind gri, asemănător scoarței de copac, iar acest lucru ajută la integrarea perfectă a blocului în peisagistica din jurul complexului, mai ales că vecine cu blocurile sunt două păduri mari.

Proiectul LOFT green apartments este cunoscut pentru conceptul unic pe care îl promovează și am încercat să venim mereu cu tehnologii de ultimă generație pentru a crește confortul locatarilor, dar în același timp să fim atenți și cu mediul înconjurător. Deși este un material mai scump, am considerat că lemnul pe fațadă este exact ceea ce are nevoie un proiect ca LOFT green apartments ce promovează sustenabilitatea și protejarea mediului înconjurător.

Câteva dintre cele mai importante informații legate de lemnul Lunawood Thermowood le vom enumera în acest articol pentru a înțelege perfect avantajele acestui tip de fațadă.

Lunawood Thermowood este un material lemnos sustenabil, fiind un produs natural cu impact zero asupra mediului. Compania care îl produce folosește o tehnologie non-toxică pentru a crește durabilitatea lemnului, prin metode naturale precum aburul și căldura. Expunerea la temperaturi ridicate (212 grade Celsius) ajută la imbunătățirea proprietăților lemnului și extinde plaja de folosire a acestuia, inclusiv pentru exterior, cum sunt fațadele. Acest proces de expunere la temperaturi ridicate poate dura până la 110 ore. Thermowood este rezistent la degradare și nu conține rășini, fiind curățat cu atenție înainte de a se aplica tratamentul termic. Lemnul poate fi folosit în orice climat și este ușor de prelucrat și instalat.

Lunawood Thermowood beneficiază de “silvering effect”

Lemnul Lunawood Thermowood are un ton de maro la instalare, dar care se transformă într-un gri-argintiu, odată cu trecerea timpului, atunci când lemnul este lăsat natural pe fațadă.

În funcție de climat, de soare și intemperii, lemnul se va schimba în ton de gri, asemănător scoarței de copac. Acest lucru ajută la integrarea perfectă a clădirilor din cadrul complexului în mediul natural din zonă, având pădurea vecină.

Iată cum va arăta lemnul odată cu trecerea timpului:

La fel ca orice produs din lemn, Lunawood Thermowood va deveni gri după expunerea la radiații ultraviolete și, în timp, pot apărea câteva fisuri fine sau despicături la suprafață. “Silvering effect” va fi vizibil la scurt timp de la instalare – 3 sau 6 luni. Lemnul Lunawood este durabil și nu necesită întreținere atunci când se optează pentru efectul de argintare și acesta se obține în mod natural odată cu expunerea la razele UV. (NOTĂ: informații din fișa tehnică a producătorului)

În cadrul proiectului LOFT am ales izolație cu spumă poliuretanică, un material care îmbracă și izolează perfect clădirea, astfel încât orice fel de crăpătură care poate apărea la lemn, nu va afecta sub nicio formă izolația blocului.

De asemenea, lemnul se montează la o distanță de câțiva centimetri față de stratul izolator pentru a asigura o ventilare a lemnului corespunzătoare.

De asemenea, producătorul menționează că, în timp, impuritățile din aer (cum ar fi funinginea) sau polenul pot provoca mici pete negre pe suprafață, dar acesta este un pas natural prin care trece transformarea în timp a lemnului. Aceste mici pete vor dispărea odată ce lemnul se va transforma în gri.

Lunawood Thermowood este clasificat ca durabil clasa 2 (ES EN 350) de către British Research Esteblishment (BRE) și are o durată de viață preconizată de 30 de ani atunci când este utilizat ca placare.

Detalii despre Lunawood Thermowood găsiți și aici: https://lunawood.com/thermowood/

Vă recomandăm să nu ratați video-ul cu informații despre Lunawood Thermowood: