Spuma poliuretanică, inovație în izolarea termică a blocului

Probabil mulți se întreabă ce ne-a venit să îmbrăcăm cu atâta spumă poliuretanică blocul 2, când toate proiectele rezidențiale de apartamente din București folosesc plăci de polistiren pentru izolare. Ei bine, am dorit să fim cu un pas înainte în materie de construcție și să aducem inovație și la fațada blocului, dar, în același timp și confort sporit locatarilor.

Fiind un material mult mai scump decât polistirenul, spuma poliuretanică este folosită îndeosebi la construcțiile de case, izolarea blocurilor fiind prea costisitoare pentru dezvoltatori. Însă, avantajele acestui sistem de izolare sunt multiple, iar acestea au stat la baza deciziei de a aduce în proiectul LOFT spuma poliuretanică drept material izolator.

Clădirile construite în proiect sunt făcute pe baza unei eficiențe energetice ridicate (clasa energetică A), iar spuma este unul dintre cele mai bune materiale izolatoare la momentul actual, cu performanțe excelente. De aceea, la fațada blocurilor 2 și 3 am decis să folosim izolație cu spumă poliuretanică, având mult mai multe beneficii în timp pentru locatari, dar și pentru mediu.

În acest articol vom enumera și argumenta principalele avantaje ale izolației cu spumă poliuretanică și beneficiile pe care le au locatarii. Există două tipuri de spumă poliuretanică: cu celulă închisă și cu celulă deschisă. În cadrul proiectului am ales izolația cu spumă poliuretanică ce are celulă închisă, fiind mult mai bună decât cea cu celulă deschisă.

Iată principalele avantaje:

1. Izolație termică foarte bună
Deoarece este un material care se pulverizează și nu are îmbinări, așa cum este la plăcile de polistiren, se elimină total punțile termice. Practic, nu mai există niciun spațiu gol pe unde se poate face transfer termic. Acest lucru se traduce printr-o izolare mult mai bună a imobilului, ceea ce ajută la reducerea facturilor lunare pentru locatari. Spuma cu celulă închisă are un coeficient de conductivitate de λ = 0.021W/mK, conform informațiilor prezentate pe site-ul https://isoterm.ro/noutati/izolatie-termica-cum-izolam-eficient-si-ce-materiale-alegem/

2. Izolație fonică mai bună
De asemenea, cu spuma poliuretanică se reduce zgomotul exterior, izolația fonică fiind mai bună, iar atenuarea poate fi de aproximativ de 20dB la 7 cm grosime a izolației.

3. Material ecologic
Spuma poliuretanică este benefică pentru sănătate și pentru mediul înconjurător. Acesta este un material care nu elimină praf, are o aderență foarte bună și nu oxidează. În plus, păstrează proprietățile de-a lungul vieții clădirii și este rezistent la ciuperci, mucegai. Un alt avantaj este acela că rozătoarele și insectele nu sunt deloc ”prietene” cu acest material.

4. Spuma are o rezistență mare în timp
Față de alte materiale izolante, spuma poliuretanică oferă o rezistență ridicată în timp. Acest material își păstrează proprietățile, parametrii izolatori și cei mecanici nu se schimbă odată cu trecerea anilor. De aceea, pentru un proprietar este un plus faptul că investiția în acest sistem de izolare are o durată de viață îndelungată, oferind garanția unei izolații de calitate la care nu e nevoie de intervenție periodică.

5. Avantaje și pentru constructor
Aplicarea unei izolații cu spumă poliuretanică reduce și timpii de execuție în construcția unei case. Aceasta se aplică foarte ușor și are aderență foarte bună. În plus, se reduce semnificativ implicarea factorului uman la realizarea lucrării, deoarece nu mai este nevoie de atât de mulți angajați pentru aplicare.

6. Protejarea mediului
Spuma ajută la protejarea mediului înconjurător. Acest material izolator reduce pierderile de căldură și punțile termice, iar acest lucru se traduce printr-o eficiență energetică ridicată și un consum pentru asigurarea agentului termic mai redus. Același lucru fiind valabil și pentru răcirea locuinței, răcoarea fiind conservată mai bine la aceste locuințe izolate cu spumă. De asemenea, spuma poliuretanică este un produs reciclabil, din aceasta se pot fabrica elemente prefabricate cu rol izolator pentru construcții și chiar mortare ușoare. De asemenea, spuma poliuretanică este un material care nu generează rebuturi, fiind folosit în întregime la procesul de izolare. În felul acesta se reduce la minim producerea de deșeuri în construcție pe partea de izolare a clădirii, fiind un mare plus pentru mediu.

Câteva informații despre izolarea cu spumă poliuretanică din cadrul blocurilor 2 și 3

Pentru că ne-am dorit ca izolarea clădirii să fie superioară, am adăugat un strat izolator de peste 15 cm, în funcție de amplasarea zonei din bloc. Iată cum arată la LOFT stratul de spumă poliuretanică.

În cazul teraselor, pentru a reduce la maximum infiltrațiile și pentru o performanță energetică foarte bună, s-a aplicat un strat de 30 de cm de injecție cu spumă poliuretanică. Balcoanele, la orice construcție rezidențială, reprezintă mari pierderi de căldură, ceea ce la o construcție la standard de casă pasivă este un mare dezavantaj reprezentând pierderi suplimentare de căldură și creșterea costurilor lunare la încălzire și răcire. În felul acesta, prin aplicare unui strat generos de spumă am închis punțile termice.