Pompele de căldură sunt un produs nou apărut pe piața imobiliară din România, iar interesul pentru aceste sisteme de încălzire/răcire este din ce în ce mai mare. Am remarcat de-a lungul ultimilor 5 ani că viitorii proprietari sunt tot mai interesați de cum funcționează și ce presupune acest sistem pasiv de încălzire și răcire pasiv. În cele ce urmează îți oferim un ghid complet despre ce înseamnă acest sistem și care sunt cele 5 motive pentru care să alegi o casă cu pompe de căldură și nu una cu sistem convențional.
Pompele de căldură reprezintă un sistem inovativ care are rolul de a folosi resurse regenerabile pentru a produce căldură/apă caldă și pentru a răci o locuință. Acestea mută practic căldura dintr-un loc în altul folosind un compresor și un lichid (antigel) în sistem închis. Pentru a se putea realiza acest lucru, se execută foraje la 100 de metri adâncime sub pământ și se extrage temperatura din sursele exterioare (pământ) pentru încălzirea interioară.
Iată motivele pentru care ar trebui să alegi un astfel de sistem pentru locuința ta:
1. Pompele de căldură folosesc mai puțină energie electrică
Cu doar 1 KW de energie electrică, pompele de căldură produc 5 KW de energie termică, iar acest lucru se traduce prin facturi mai mici pentru locatari. În unele cazuri, în condiții optime de utilizare, costurile lunare cu încălzirea, apa caldă și răcirea, pot fi cu 90% mai mici decât în cazul unui apartament.
În acest moment, pompele de căldură reprezintă cea eficientă alternativă față de încălzirea cu gaz sau electricitate. Însă pentru o eficiență sporită este foarte important ca izolația locuinței și pierderile de căldură să fie diminuate spre zero.
Locuințele încălzite și răcite cu pompe de căldură trebuie să respecte standarde ridicate în privința eficienței energetice. Aceste case trebuie să aibă o izolație exterioară foarte bună, încălzire în pardoseală pentru a regla temperatura ambientală și pentru a menține pereții calzi, ferestre foarte bune – care nu pierd căldură. De asemenea, pentru o răcire eficientă se recomanda aerisirea dimineața și menținerea ventilației pornite, cu stoparea infiltrațiilor solare în locuință (folosirea draperiilor).
2. Mai puțină mentenanță din partea beneficiarilor
Sistemul de încălzire/răcire cu pompe de căldură geotermice nu necesită o mentenanță suplimentară, ci doar o simplă verificare o dată pe an. Această verificare se poate face chiar de către locatar, iar o dată la 5 ani se poate apela la un instalator pentru o verificare mai amănunțită. În comparație cu sistemele convenționale, acestea au și o durată de viață mai mare, de până la 15 ani, fiind mult mai fiabile.
3. Siguranța locatarilor
Din punct de vedere al siguranței, sistemul este mai sigur decât cele care folosesc combustibili fosili pentru a încălzi o locuință, deoarece pompele de căldură funcționează cu energie verde și nu reprezintă un pericol.
4. Răcire fără aer condiționat
Un alt motiv pentru care alegerea acestui sistem este mult mai avantajoasă este acela că locuințele pot fi răcite fără aer condiționat. Practic, pompele de căldură pot aduce aer rece în casă cu ajutorul unor vetiloconvectoare, iar costurile lunare pentru acest beneficiu sunt aproape de zero. Rețineți însă, răcirea pasivă nu este la fel ca cea cu aer condiționat. Dacă vreți 18 grade în locuință, acest lucru se poate realiza doar cu ajutorul unui aer condiționat.
Pompa de căldură poate asigura o temperatură cu până la 10 grade mai mică decât cea exterioară, în general în jur de 24 de grade. Dar când afară este caniculă, există posibilitatea ca sistemul să treacă de la răcire pasivă la răcire activă (se folosește mai multă energie electrică), iar acest lucru va asigura o temperatură mai joasă, însă cu un cost mai mare.
Cei care apelează la acest sistem ar trebui să știe că vetiloconvectorul trebuie să meargă continuu pentru a asigura o temperatură constantă în locuință, deoarece deschiderea geamurilor pe timp de caniculă, anulează răcirea pasivă, iar pereții se încălzesc și sistemul nu va mai face față pentru a răci.
5. ZERO emisii de carbon
Poate că pentru tine acesta nu este chiar un motiv întemeiat, dar faptul că acest sistem are ZERO impact asupra mediului este un mare plus în condițiile în care natura este din ce în ce mai poluată. Pompele de căldură geotermice folosesc doar căldura pământului și nu au nevoie de combustibili fosili, fiind un sistem ce folosește 100% energie regenerabilă și nu poluează. Orientarea spre un sistem de încălzire/răcire prietenos cu mediul înconjurător înseamnă în primul rând responsabilitate față de ceea ce ne încojoară, acesta fiind viitorul în materie de construcții. Deja din ce în ce mai multe clădiri de birouri, chiar și de locuințe, din țările dezvoltate folosesc sisteme cu impact ZERO asupra mediului, mai ales că acest lucru este impus prin normele europene în materie de protecție a mediului.
Sperăm că aceste informații ți-au fost utile pentru a alege un sistem de încălzire și răcire benefic ție și mediului înconjurător. Urmărește-ne în continuare pentru a afla și alte informații utile legate de inovația în construcții și cum să alegi o casă bună.