Cum poți plăti facturi de energie electrică mai mici?

Consumul de energie electrică este una dintre sursele de poluare, iar fiecare dintre noi ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a folosi electrictatea. În plus, există multe pierderi care se transformă în costuri în plus pentru tine la care, probabil, nici nu te gândești.

Iată 10 tips and tricks despre cum poți economisi energie electrică pentru a plăti facturi mai mici, dar și pentru a proteja mediul înconjurător.

1. Frigiderul, acest “must have” al timpurilor noastre

În fiecare casă există un frigider, iar amplasarea lui într-o încăpere poate duce la un consum de energie electrică mai mare, dacă nu acorzi atenție la un detaliu important. Spațiul dintre frigider și perete trebuie să fie suficient de mare astfel încât căldura să poată ieși ușor, ca frigiderul să răcească în interior. Dacă frigiderul se supraîncălzește, va consuma mai multă energie electrică să se răcească, deci un consum mai mare pentr casa ta. De preferat ar fi ca frigiderul să nu fie instalat lipit alte electrocasnice care emana caldură precum: cuptorul sau mașina de spălat vase.

2. Mașina de spălat “mănâncă” mult curent

Cel mai mare consum de energie la mașina de spălat se produce atunci când apa este încălzită pentru a spăla rufele. Între 75% și 90% din energia folosită când mașina merge este pentru a încălzi apa de spălat. Te sfătuim să alegi un detergent pentru spălare la rece și să optezi pentru un program de spălat cu apă rece. Bineînțeles, acest lucru se poate realiza la obiectele vestimentare mai puțin murdare și care nu necesită o temperatură ridicată pentru a fi igienizate. Pe cât posibil, sfatul nostru e să folosești apa rece la rufele care se pot spăla asa, precum tricourile.

3. Stinge lumina dacă n-o folosești

90% din factura la energie este compusă din consumul curentului electric cu lumina. Un singur bec nu consumă mult, dar becurile aprinse în toată casa reprezintă mult. Dacă ai stinge 50% din lumina aprinsă degeaba în locuință, ai putea reduce lunar consumul de energie cu 4%. Deci, te sfătuim să te uiți în jurul tău atunci când stai acasă să descoperi câtă lumină folosești degeaba.

4. Televizorul merge singur – no way

Să zicem că urmărești un serial, iar în timpul lui au început reclamele. Te ridici să bei un pahar de apă, să mergi la toaletă, iar televizorul merge degeaba. Apoi, te duci să mănânci, iar televizorul merge încontinuu. Toate aceste perioade în care televizorul merge în gol înseamnă consum de energie electrică. Analizează cât stă aprins fără să te uiți la el și stinge-l mereu când părăsești încăperea.

Știm cu toții cât e de plăcut să te uiți seara la filmul preferat pe Netflix, dar oboseala de peste zi te face să adormi. Iată cum televizorul rămâne aprins ore în șir și poluează prin consumul de energie electrică, dar îți încarcă și facturile lunare. Programează-l să se stingă sau stinge-l tu când consideri că e timpul să dormi.

De asemenea, televizorul este un factor important care emană căldură în încăpere egală cu cea a unui calorifer. Pe timp de vară acest lucru supraîncălzește încăperea, deci vei consuma mai mult aer condiționat pentru a răci locuința.

5. Scoate totul din priză când pleci de acasă

Știai că un laptop lăsat stins, dar în priză consumă curent? La fel și TV-ul sau cuptorul. Recomandarea noastră este să deconectezi din priză toate dispozitivele înainte de a pleca de acasă. Și acesta este un consum mic, dar important pentru factura ta lunară.

6. Aerul condiționat necurățat, consumă mai mult

Dacă filtrul aerului condiționat este îmbâcsit de praf, munca aparatului pentru a furniza aer rece este mai grea. Așa că acesta va consuma mai multă energie electrică. Este important să te asiguri că filtrele aerului condiționat sunt curate și schimbate periodic, atât pentru sănătatea ta, cât și pentru a reduce consumul de energie.

7. Ce becuri folosim pentru un consum mai mic de enegie?

Există două tipuri de becuri: becuri incandescente și becuri cu LED. Recomandarea noastră este să le alegeți pe cele cu LED pentru că folosesc cu 80% mai puțină energie electrică, ceea ce le face mai eco friendly și cu costuri mult mai mici.

8. Foloseste doar cantitatea necesară de apă în fierbător

Încălzești apa pentru ceai sau cafea în fierbător? Ai grijă câtă apă pui în el! De multe ori umplem fierbătorul, dar folosim doar un pahar sau două. Pentru a încălzi o cantitate mai mare de apă se consumă mai multă energie electrică. Așa că restul apei rămase în cană se răcește, fiind o risipă.

9. Încălzirea – cel mai mare consumator de enrgie electrică

Usuci hainele într-un uscător, gătești la aparat de gătit, încălzești apa pentru ceai într-un fierbător, toate acestea sunt consumatori mari de energie. Pe cât posibil, scoate hainele vara la uscat la aer, gătește la aragaz și folosește cât mai puțin aceste dispozitive mari consumatoare de energie. De asemenea, montează-ți un termostat pentru a regla temperatura ambientală automat și pentru a reduce consumul de energie.

10. Locuința eficientă energetic

Un consum mare de energie poate fi datorat locuinței în care stai. Dacă plănuiești să alegi o nouă casă, caută o locuință eficientă energetic – cu izolație foarte bună, cu încălzire în pardoseală și ferestre de calitate. În plus, un sistem de încălzire/răcire pasiv, cum sunt pompele de căldură geotermice, ar reduce cu 90% facturile lunare cu încălzirea, apa caldă și răcirea, deci este alegerea perfectă când vine vorba despre consumul lunar.

Protect the nature, reduce the energy consumption!

For the next level of living @LOFT green apartments